Sedm spolčených – Budějovický Budvar

Sedm spolčených

12 ° / 4,9 % obj.

Budějovický Budvar

Plzeň nebo Budvar? Sparta nebo Slavia? Zahoďme předsudky u tohoto piva není podstatné na kterou stranu se přikláníte. Dle mého ani není podstatné, že Budvar k uvaření tohoto piva přizval hned šest sládků z vyhlášených českých minipivovarů - Jakuba Sychru z pivovaru Clock, Pavla Palouše z Cobolisu, Tomáše Mužíka ze Zichovce, Braňa Slováka z Antoše, Petra Bohánka z Permonu a Michala Voldřicha ze Zvíkova. Mimochodem piva všech těchto pivovarů najdete v naší pivní lednici. Čím je tedy pivo 7 spolčených zajímavé, že se probojovalo na naši rotující pípu?
Samozřejmě Budvar je pro každého pivního znalce zajímavé pivo. Jako jeden z mála pivovarů používá na chmelení výhradně hlávkový chmel (ostatní pivovary používají chmel granulovaný), v pivu je dominantní linka sladová a chmelení je pouze jemné. Velmi podobné je to i v této limitované edici, kde však chmel hraje hlavní úlohu. Budvar na tuto várku použil víceméně celou úrodu experimentálního chmele Mimóza (150 kg na 300 hl). Ten je specifický vysokým poměrem beta hořkých kyselin (7 %) vůči alfa hořkým kyselinám (1,7 %). Zatímco alfa hořké kyseliny při chmelovaru tzv. isomerují tím jsou v pivu rozpustné a dávají mu hořkou chuť, isomerace beta hořkých kyselin má minimální vliv na jejich rozpustnost, takže do piva přináší zejména aroma. Výsledkem je krásně květinově voňavé pivo s velmi jemnou hořkostí. Delikátní záležitost. Na zdraví!

Zpět na přehled